Špeciálny pedagóg

Mgr. Elena Senešiová

senesiova@ssusnitra.sk

Konzultačné hodiny – pondelok až štvrtok od 9.00 do 11.00

Ako špeciálny pedagóg na našej škole vykonávam odborné činnosti v rámci orientačnej diagnostiky, individuálneho, skupinového poradenstva, prevencie a intervencie k deťom a žiakom s osobitným zreteľom na proces výchovy a vzdelávania; vykonávam aj odborné činnosti poradenstva v oblasti rodinných a ďalších sociálnych vzťahov. Poskytujem poradenstvo a konzultácie zákonným zástupcom a pedagogickým zamestnancom. 

Konkrétna náplň práce:

Diagnostická - poznávam osobnosť žiaka, jeho schopnosti, identifikujem poruchy správania či učenia , spolu s učiteľmi a ďalšími odbornými zamestnancami sa podieľam na ich zmiernení. 

Intervenčná -  vytváram spolu s učiteľským kolektívom podmienky pre uskutočňovanie pozitívnych zmien v osobnosti žiaka vo vzťahu k rodičom, učiteľom a spolužiakom, ako aj ku škole a školskému učivu. Rovnako tiež napomáham učiteľom a rodičom spracovávať ich postoje a prežívanie, ktoré sa u nich objavujú v súvislosti s určitými prejavmi správania u detí. Napomáham riešeniu situácie či vzťahu medzi učiteľmi, rodičmi a žiakmi . 

Preventívna - metódou pozorovania žiakov v triedach odhaľujem problémových žiakov, prípadne nefungujúce vzťahy, vytváram a realizujem, v spolupráci s ostatnými odbornými zamestnancami, špeciálne programy napomáhajúce zdravému rozvoju žiaka. 


Poradenská - poskytujem konzultácie rodičom, žiakom a učiteľom, pomáham pri integrácii žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami  

                                                            

Navštív ma, keď …

  • sa chceš porozprávať o niečom, čo Ťa trápi 
  • sa Ti ťažko učí a nevieš prísť na ten správny systém učenia sa 
  • Ťa trápi rodinná situácia alebo vzťahy s kamarátmi 
  • si nezapadol/la do kolektívu v škole 
  • Ti niekto ubližuje 

Všetko, čo mi povieš, je dôverné. Výnimkou je len situácia, ak Ti niekto ubližuje alebo máš potrebu ubližovať sebe či niekomu inému.